Cancerbekämpande livsmedel

Rätt val av mat kan öka oddsen för att cancer läker och naturen erbjuder en mängd livsmedel som har inneboende cancerbekämpande- och immunhöjande egenskaper.

Korsblommiga grönsaker som broccoli, brysselkål, kål, blomkål och grönkål är bland de mest kraftfulla cancerbekämpande livsmedel som finns. Korsblommiga grönsaker har högt innehåll av fiber, vitaminer, mineraler och viktiga antioxidanter som betakaroten och sulforaphaneföreningar. Korsblommiga grönsaker innehåller isotiocyanater; fytokemikalier som bidra till att bryta ner eventuella cancerframkallande ämnen. De innehåller också indol-3-carbidol (I3C), som hjälper till att förhindra östrogendrivna cancrar. Andra korsblommiga grönsaker är: ruccola, mangold, kinakål, kålrabbi, rädisor, kålrötter, rovor och vattenkrasse.

Broccoli och kålsorter:  Cancerceller gillar inte broccoli. Det finns ämnen i broccolin som attackerar cancercellerna och som ökar kroppens förmåga att försvara sig mot cancern. Samtidigt kan ämnet förhindra att cancercellerna delar sig och bidrar därför till att bromsa tillväxt. Det nyttiga ämnet finns även i vitkål, rosenkål och grönkål. Forskning visar att ämnen i dessa grönsaker kan bromsa/stoppa tillväxten av bröst- och prostatacancer. 

Grönkål: Grönsakernas grönsak får lite extra stort utrymme! Om du väljer att äta supernyttig grönkål i din sallad regelbundet, får du en massa hälsofördelar, inklusive skydd mot cancer och lägre kolesterol. Grönkål rekommenderas för bröstcancer. Den har nämligen de högsta vitaminnivåerna av alla grönsaker i kålfamiljen (broccoli, blomkål, vitkål, rödkål och brysselkål). Grönkålen har väsentliga nivåer av C-, A-, K- och B6- vitaminer samt kalcium, järn och flera andra mineraler.

Grönkål är också en källa till lignanet enterolakton. Lignaner är fytoöstrogener som anses vara mycket effektiva när det gäller att förebygga bröstcancer. Grönkål innehåller beta-karoten, lutein och andra karetoneider, quercecin, ferulsyra, selen, och många andra ämnen som rapporteras vara cancerbekämpande. Grönkål och andra kålväxter har visat sig begränsa celltillväxten vid cancer i bukspottskörteln och minska risken för lungcancer sant cancer i gallblåsan, urinblåsan, prostata, äggstockarna och ändtarmen. Grönkål rekommenderas mot bröstcancer, eftersom den visat sig hindra växten av bröstcancerceller. En studie i Korea visade ett tydligt förhållande mellan att äta grönkål och minskad bröstcancer.


Grönkål är som mest hälsosam när den tillagats genom ångning. Icke-organisk grönkål bör tvättas noggrant. I tre deciliter hackad grönkål finns 33 kcal och 9% av dagens kalciumdos, 206% av A-vitamin, 134% av vitamin C, och hela 684% av vitamin K. Dessutom mineraler som koppar, järn, mangan, fosfor och kalium. Förutom antitoxidanter kan fibrerna i grönkål binda gallsyror, hjälpa till att sänka kolesterolnivåer och minska risken för hjärtsjukdom, särskilt när kålen tillagats. 


American Journal of Clinical Nutrition skriver att en kosthållning med mycket K vitamin generellt minskar risken för att få cancer. Vitamin K finns, förutom i grönkål, även i persilja, spenat och ost. K-vitamin behöver vi för att blodet ska levra sig normalt, som antioxidant och benhälsa. För mycket K-vitamin kan emellertid inverka negativt på personer som tar Waran. Kolla alltså med doktorn innan du börjar vräka i dig grönkål!
Bortsett från grönkålssoppa och långkål finns det många olika sätt att laga till grönkål. Snabb ångning bevarar dess näringsämnen, färg och smak. Pröva med lite grönkål i din nästa smoothie. Eller istället för spenat i olika rätter. Äpple och granatäpple är en bra kombination med grönkål i sallad. Lägg gärna till lite grovhackade valnötter.

Curcumin
är den dominerande ingrediensen av kryddan gurkmeja och har varit den stigande stjärnan mot cancer under de senaste åren. Ett flertal studier har rapporterat curcumins stridsförmåga och förebyggande förmågor, inklusive en studie som fann att curcumin förhindrar lungcancer för tobaksrökare. 
Ingefära: För att inte förstöra Ingefärans vitaminer ska den inte hettas upp till mer än 60 grader och samtidigt omvandlas gingerol till shogaol och zingeron som är effektiva mot cancerceller. Minskar inflammationer, förbättrar matsmältningen, minskar kolesterol och bränner fett.

Svamp: D-vitamin och selen finns i vissa svampar; kantareller och champinjoner mfl. Champinjoner innehåller ergothioneine som kan vara bra mot cancer och är även bra för blodet och immunförsvaret.

Det finns ett antal av svamp som kallas "läkemedelssvamp" som kan hjälpa kroppen att bekämpa cancer och bygga immunförsvaret. Dessa svampar innehåller ett antal värdefulla cancerbekämpaande- och immunhöjande föreningar inklusive polysackarider såsom lentinan, beta glukan, lektin och tioprolin. Dessa föreningar angriper cancerceller, hindra dem från att föröka sig och öka immunaktivitet - inklusive att stimulera kroppens naturliga produktion av interferon. Några av de allra bästa cancerbekämpande-  och immunhöjande svampar är: Agaricus blazei Murrill (ABM svamp), Coriolus versicolor (asiatiska kalkon svans svamp), shitake, reishi, maitake, Cordyceps oglossoides och Phellinus linteus.

Vitlök, liksom lök, purjolök och gräslök, har immunstärkande alliumföreningar som ökar immuncellsaktivitet, de bidrar till att bryta ner cancerframkallande ämnen och blockerara carcinogener från att ta sig in celler. Studier har kopplat vitlök till att sänka risken för mag- och tjocktarmscancer. Diallyl svavelväte, en förening som finns i vitlöksolja, har också visat sig oskadliggöra cancerframkallande ämnen i levern.

Lin innehåller lignaner, föreningar som blockerar eller hämmar cancerförändringar i celler. Lin är också rik på omega-3-fettsyror, som skyddar mot tjocktarms- och andra cancerformer. Noterbart är att lin är en del av den berömda och mycket framgångsrika Budwig Cancer Diet.
Hot paprika såsom Cayenne (chilipeppar) och jalapenos innehåller capsaicin, en kemikalie som bekämpar cancer och hjälper till att neutralisera vissa cancerframkallande nitrosaminer. Hot Peppers är särskilt värdefulla för att hjälpa till att förebygga magsäckscancer.
Mörkgröna bladgrönsaker - spenat, rovor och andra mörkgröna bladgrönsaker är rika på folsyra vilket bekämpar cancer. Folsyra hjälper till att upprätthålla cellens genetiska kod och reglerar normal celldelning.

Mörka röda druvor innehåller kraftfulla bioflavonoid antioxidanter som fungerar som cancerförebyggande behandling. Druvor är också en rik källa till resveratrol och ellagsyra, en förening som bromsar tillväxten av tumörer genom att blockera enzymer som behövs för cancerceller. Ät hela druvan med skal och frön.

Brunalger som kombu innehåller polysackaridföreningen fucoidan. Fucoidan har visat sig döda cancertumörer inklusive lymfom, olika typer av leukemi, magcancer och koloncancer. Noterbart är att folk i Okinawa, som konsumerar den högsta mängd kombu per capita, har några av den högsta medellivslängden i Japan samt lägsta cancerdödligheten.

Kokosnötsolja: Kokosolja har visat sig ha anti-cancer effekter, särskilt i tjocktarmen och bröst. Detta beror på att oljan har en skyddande karaktär och förmåga att skydda kroppen från infektioner medan den rengör ditt system. För utvärtes bruk Kokosolja är även utmärkt att använda som massageolja. Den skapar en barriär mot infektioner, gör huden mjukare, hindrar rynkbildning och åldersfläckar. En lagom terapeutisk dos är 3 – 4 msk per dag. Detta tillgodoser en tillräcklig tillförsel av laurinsyra för att bygga upp immunsystemet. 
Sparris: Innehåller flera nyttiga mineraler som selen, zink, kalium, koppar och mangan. De innehåller gott om föreningar som visat sig förebygga cancer. Sparris avgiftar levern och tillför näringsämnena natrium, folsyra och k-vitamin. Sparris innehåller solat, som är bra för att förebygga cancer. Finns även i melon, jordgubbar, ägg, kyckling, bönor, gröna bladgrönsaker som romansallad och spenat.

Spenat: Spenat är en superlivsmedel och är en bra antioxidant. Den är otroligt näringsrik, innehåller bl a mycket C-, A- K- och B9 Vitamin och folsyra. Spenat är bra för immunförsvaret, det oorganiska nitratet i spenaten är bra mot högt blodtryck och tros även kunna öka prestationsförmågan samt vara bra för muskeluppbyggnaden. Spenat anses motverka cancer.

Selleri: Selleri renar blodet . Det förbättrar matsmältningen , hjälpmedel njure , binjure-och leverfunktion , medan det ökar aktiviteten hos vita blodkroppar . Selleri kan stoppa cellulär jäsning , och samtidigt främja eliminering av koldioxid . Selleri är ett naturligt vätskedrivande , och en utmärkt källa av magnesium , järn , kalcium , kalium och vitaminerna A , C, E och B- komplex . Rik på vätska och är därför som gjord för att stoppa i råsaftcentrifugen. Juica både ­stjälkar och blad. Balanserar blodtryck och stimulerar matsmältningen, motverkar inflammationer och innehåller ämnen som skyddar hjärnan och ­nervsystemet.

Gurka: Ger antioxidanter, C-vitamin plus kisel som stärker leder och muskler samt gör hår, hud och naglar fina.

Tomat: Tomaten är egentligen ett bär. Den röda färgen får den av lycopen och är en karotenoid som även är en antioxidant och motverkar cancer, bl.a prostatacancer. Innehåller även flavonoider som är bra mot hjärt- och kärlsjukdomar. Tros skydda mot ateroskleros (åderförkalkning).
Tomaten innehåller
C-vitamin och A-vitamin men även en mindre mängd av kalcium, magnesium, järn, fosfor och B9 - folsyra. Innehåller även aminosyran tryptofan som behövs för hormonet serotonin. Halten lycopen kan vara upp till 75 gånger större i tomatpuré än vanliga tomater. Lycopenhalten stiger också när tomat värms upp (tomatsås/ketchup).

Morot: Innehåller höga halter av betakaroten och karotenoider, som är kraftfulla antioxidanter och medhjälpare vid cellförnyelse.

Röd paprika: Paprika är en antioxidant,  den är bakteriedödande, samt är bra för blodtrycket och cirkulationen. Paprika innehåller mängder av C-vitamin, bra med, E-vitamin, B6, B9 -folsyra och mangan, även en mindre mängd av A-vitamin (betakaroten). Röd paprika innehåller mer näringsämnen än gul och grön. Kraftfull cancerförebyggande effekt.

Rödbetor: Innehåller flavonoider och betamin, motverkar cancer. Hjälper till att rensa kroppens system och förebygger cancer och hjärt-kärlsjukdomar.

Aubergine: Cancerförebyggarande då den har hög koncentration av antioxidanter, vitamin A, C ocoh E, fibrer och selen.

Lök och vitlök: Antibiotiska egenskaper som stärker immunförsvaret och rensar kroppen naturligt. Innehåller Allicin, en komponent som innehåller svavel, vilket fungerar som rengöringsmedel för levern och avlägsnar giftiga ämnen i blod och vävnader.

Citron: Innehåller mycket C-vitamin. Gör kroppen basisk, vilket hjälper till att neutralisera ph-värdet i kroppen, något som i sin tur motverkar bland annat cancer. Citron har antiinflammatoriska egenskaper och förbättrar upptaget av järn vilket också spelar en viktig roll för immunförsvaret. Citron hjälper till att driva ut toxiner ur kroppen. Citronsyra stimulerar leverns avgiftningsprocess. Har vätskedrivande egenskaper och främjar förbränning av fett. Lindrar inflammationer och förstoppning.

Granatäppelkärnor:

• Inflammationshämmande genom att bl. a. motverka, nyckelfaktorn (Nf-kappaB)
• Virusdödande
• Motarbetar artrosprocesser i lederna
• Sänker LDL-kolesterol och stärker hjärt-kärlsystemet
• Motarbetar förhöjda blodfetter, förhöjt blodtryck och blodpropp
• Stödjer leverns fas 2 i avgiftningsfunktionen
• Stark antioxidant
• Motarbetar skador från solexponering
• Stabiliserande för blodsockret
• Stödjande och skyddande effekt vid cellgiftsbehandling
• Reducerar bakterien Staphylococus aureus och motverkar därmed inflammation i tandköttet
• Motverkar benskörhet hos kvinnor under och efter övergångsåldern.

Kefir: Innehåller massor med goda bakterier som är bra för tarmen och matsmältningen.

Hallon och Jordgubbar: Bromsar reproduktionen av cancerceller.

Chiafrön: Nötter och frön innehåller generellt mycket fett, samt en hel del protein, ganska lite kolhydrater och en hel del fibrer. De är goda antioxidanter. De innehåller mängder E-vitaminer och är rika på många mineraler som järn, kalium, fosfor, magnesium, zink, koppar, mfl.

Psyllumfrön: Är bra för tarmarna och håller igång magen.

Äppelcidervinäger: Även om äppelcidervinäger inte kan bota cancer så verkar de kunna stärka skyddet mot de fria radikaler som kan orsaka cancer. Betakarotenet är en kraftfull antioxidant som kan hjälpa till att reducera de fria radikalerna. Pektinet lär även rapporterats kunna vara effektiv mot tjocktarmscancer.

Grönt Te: Hjälper till att förhindra utveckling av cancerceller.

Linfröolja och keso: I en av grupperna jag är med i på facebook har jag träffat på en kvinna som jag uppfattar är mycket kunnig kring det här med kost och cancer. Hon rekommenderar mig att äta linfröolja tillsammans med kvarg eller keso som syresätter cellerna och som kväver tumörerna. Man blandar 3 msk linfröolja med 3 msk keso/kvarg och äter 2 ggr/ dag. Det är viktigt att det blandas ordentligt. Det går inte att använda annat än keso eller kvarg då de innehåller ett protein som har effekten då de blandas med linfröolja så tar de sig igenom cellmembranet på cancercellen och går in och syresätter dem och kväver dem.

PauaD'Arco har också botat flera som haft obotlig cancer enligt denna kvinna. Man ska dricka detta varje dag, 1 liter per dag.

Vetegräspulver är också effektivt mot cancer. Ca 70 % av innehållet består av klorofyll, vilket är basen för allt växtligt liv och är väldigt nyttigt för alla människor. Klorofyll ökar bland annat produktionen av röda blodkroppar, sänker det dåliga kolesterolet, normaliserar blodtrycket, stärker immunförsvaret och renar blodet.

Aprikoskärnor innehåller ämnen som direkt attackerar cellerna och förstör dem. På kliniker i Tyskland används ämnet amygdalin i aprikoskärnorna som injektionsmedel vid cancerbehandling. Aprikoskärnorna ska tuggas och antalet kärnor ska ökas successivt. De innehåller ett ämne som i för stora doser blir toxiskt för kroppen, därför behöver kroppen vänja sig vid ämnet för att inte reagera. Den största mängden kärnor som bör tas per timme är 5-6 st. Detta motsvarar ca 1 ½ tsk malda kärnor. Kärnor ska inte sväljas hela utan bör tuggas eller malas. Kommentarer

Mest lästa inlägg

Njurrening

Leverrening 2