Lymfsystemet (TTAC)

Lymfsystemet (TTAC)
Nedanstående text är hämtad på engelska sidor. Jag har översatt den på Google translate och texten är på sina ställen kanske inte korrekt översatt. Jag reserverar mig för att det kan ha blivit fel i texten utifrån översättningen. Jag har gått igenom texten och efter bästa förmåga försökt att skriva den så korrekt som möjligt, men kan inte garantera att det blivit helt rätt.

Att ha ett fullt fungerande lymfsystem är avgörande för din hälsa och förmåga att bekämpa cancer, men få människor är kunniga om det lymfatiska systemet. Vad som är ännu mer oroande är att endast en liten andel av sjukvårdspersonal någonsin diskuterar lymfatisk hälsa med sina patienter.

Det lymfatiska systemet innehåller benmärg, tonsiller, adnoids, mjälte, bräss, lymfkörtlar och lymfkärl som är en bana av mycket tunna rör som ligger strax under ytan av huden. Det är ett oberoende cirkulationssystem som samarbetar med blodet cirkulationssystemet samt immunförsvaret. Det lymfatiska systemet innehåller en rad olika immunfunktioner som att avvärja infektioner, virus, skada ... och även cancer.

Lymfkärl leder in i lymfkörtlar, eller noder. Kroppen har omkring 600-700 av dessa noder koncentrerade i ljumsken, hals, armhålor, runt hjärtat, lungor och tarmar. Den största koncentrationen av lymfvävnad som kallas tarmassocierad lymfvävnad (GALT) omger tarmarna och består av immunceller som kallas lymfocyter.

Det är viktigt att betona att till skillnad från blodcirkulationen (som drivs av pumpverkan hos hjärtat i många riktningar), strömmar lymfvätska huvudsakligen uppåt mot halsen. Det lymfatiska systemet har inte någon egen pump och måste förlita sig på förflyttning av kroppens muskuloskeletala system för att cirkulera. Med andra ord, när du flyttar din kropp blir du pumpen.

Genom rörelse, cirkulerar lymfvätska och kan utgöra sina många vitala funktioner. Det finns en mängd olika självhjälpsmetoder du kan göra på en regelbunden basis för att hålla ditt lymfsystem friskt och fungerande på ett effektivt sätt. De 4 sätt som anges nedan kan mestadels göras hemma, även om viss specialutrustning (som beskrivs) kan behöva köpas.

4 sätt att aktivera ditt lymfsystem

1 - Rörelse
Lymfkärl aktiveras under förflyttning av rörelseapparaten. De viktigaste lymfkärlen finns i benen, armarna och bålen så flyttas dessa områden kommer lymfan att flyttas. Studier visar att daglig måttlig motion avsevärt minskar återfall risk för bröstcancer, delvis på grund av dess effekt på det lymfatiska systemet. Det är mycket troligt att det också ger en minskning av alla cancerformer. Lyckligtvis kan man utöva motion och fysisk aktivitet i många former:
• Aktiviteter som dans, trädgårdsarbete, gå i trappor, fysiskt arbete, hushållssysslor och andra som kräver rörelse och sammandragning och avslappning av musklerna.
• Motion och sport - gång (särskilt rask promenad medan swinging armarna), löpning, cykling, yoga, pilates, tennis, golf, simning, styrketräning, aerobics, jumping jacks, hoppa rep etc.
• Rebounding - hoppar upp och ner på en mini-trampolin. (Mer om detta ämne nedan)

Gör det du tycker om att göra. Det är viktigt att göra någon form av aktivitet och att göra det regelbundet, precis som att äta och sova bra.

2 - Djup diafragma andning
Medan muskelrörelse hjälper det lymfatiska systemet, är lika viktigt att ta djupa andetag. Dr Jack Shields, en framstående lymphologist, genomfört en studie 1979 som visade att djup diafragma andning gör att lungorna trycker in bröstgången (efter rening genom lymfkörtlar etc.) som pressar vätskan därifrån tillbaka in i blodomloppet där den här hemma. Detta avlastar trycket av miljontals backventiler i hela systemet.

Djup diafragma andning underlättar förflyttning av lymfan genom blodomloppet och utgör en dramatisk ökning av eliminering av toxiner. Det är enkelt att göra. Andas djupt in genom näsan och håll i fyra sekunder. Andas ut genom munnen två sekunder. När du blir bättre på detta, kan du öka tiden - till exempel andas in och räkna till fem, håll i 20 sekunder och andas ut och räkna till tio.

Utandning för dubbelt så länge som inandning bringar syre till blodet och aktiverar det lymfatiska systemet. Utför djup diafragma andning två eller tre gånger per session, tre gånger om dagen. Du kan göra detta antingen sittande eller liggande.


3 - Rebounding
Rebounding är att hoppa upp och ned på en mini-trampolin. Eftersom lymfvätska går mestadels vertikalt, anser certifierade lymphologists och reboundologists att vertikala rörelseövningar såsom studsande är mer effektiva för lymfatisk aktivering än horisontella rörelseövningar, såsom promenader, jogging eller cykling.

Vertikala rörelser uppfattas vara särskilt effektiva vid pumpning av lymfvätskanpå grund av  den kontinuerliga kontraktionen och efterföljande relaxationen av muskler, och den kontinuerliga kompression och frisättning av bindväv, och vävnadsutrymmen. Det är med miljontals envägs backventiler som lymfatiska vätskor hålls i rörelse på ett konsekvent enkelriktad riktning.

Fördelarna med studsade inkluderar:
• Aktiverar lymfkärl och samtidigt masserar vitala organ och vävnader, stärker ben och är uppfriskande för benmärgen
• Mycket lite påfrestning på ben och leder (vid användning av en terapeutisk studsmatta)
• Stärka vävnader i hela kroppen, inklusive hjärtmuskeln
• Att underlätta kroppens avgiftning
• Uppmuntrar djupandning
• Stimulerar hjärnan att förnya lymfa och ryggmärgsvätska
• Konvertera mekanisk rörelse till elektrisk energi i kroppen för förstoringen av tankevågor, och öka det endokrina systemet

Börja med fem minuter om dagen och arbeta upp till 20 eller 30 minuter. Försök att göra detta till en daglig vana eller åtminstone fyra eller fem gånger i veckan alternerande med andra aktiviteter. Om du inte har en studsmatta går det bra med hopprep men det utgör större påfrestning på lederna.

4 - Torr hud borstning eller Effleurage
Torrborstning av huden hjälper till att frigöra toxiner och stimulerar det lymfatiska systemet. Torrborstning görs bäst direkt på morgonen innan duscha eftersom gifter frigörs och byggs upp under sömnen. Börja med fotsulorna och borsta med uppåtgående rörelser när du flyttar upp mot benen och mot hjärtat. Gör samma sak med händerna och i armarna. Rutinen är enkelt och tar dig inte mer än 5-10 minuter.

Du kan torrborsta dagligen, men gör det minst tre gånger i veckan (och företrädesvis fem) för bästa resultat. En naturlig borste är bäst; undvik nylon och syntetborstar eftersom de kan repa och irritera huden.

Borsta magen, bröstet och halsen är också viktigt, men håll borsten lätt för att undvika skador på huden.

Denna "livets träd" som vi kallar lymfsystemet är nödvändig för att bibehålla hälsan i hela kroppen och gör livet och helande möjligt. Små insatser såsom de 4 stegen ovan i kombination med att äta ekologisk mat och dricka rent vatten kan i hög grad påverka effektiviteten i ditt lymfsystem, och i sin tur kommer att skydda och försvara hela kroppen.

Kommentarer

Mest lästa inlägg

Njurrening

Cancerbekämpande livsmedel

Leverrening 2