Tarmhälsa

SUPERFOODS FÖR IBS, LÄCKANDE TARM, REFLUX, MATSMÄLTNING OCH MAGSÅR.

"Matsmältningen är en komplex process som lätt kan sidelineras av ett antal faktorer, från att inte tugga maten tillräckligt, genom att sakna enzymer, magsyra eller rätt balans av mikrober för att ordentligt smälta maten och absorbera dess näringsämnen.

De livsmedel du äter kan antingen förbättra eller bryta ned din matsmältnings hälsa, med tungt bearbetade, genetiskt modifierade (GM) och sockerrika livsmedel bland de värsta brottslingarna. Om din diet baseras på den senare, är din tarm inflammerad, eventuellt läckande och sätter dig i risk för både kroniska och akuta hälsoproblem.

Rengöring av din kost med de matsmältnings-superfoods här nedan kan sträcka sig långt mot att reparera skadan och läka din tarm.

10 LÄKANDE SUPERFOODS FÖR IBS, SURA UPPSTÖTNINGAR/REFLUX, MAGSÅR, MATSMÄLTNINGSSTÖRNINGAR:

1. Aloe Vera

Färsk aloe vera gel är rik på enzymer och har antibakteriella, anti-svamp och anti-virala egenskaper. Det är också en kraftfull antiinflammatorisk, vilket gör den användbar för att lugna ett antal matsmältningsproblem.

Aloe Vera-juice kan vara till hjälp för sura uppstötningar, till exempel, men helst bör det göras från hemodlad Aloe Vera med löv som är 18 inches (ca 46 cm) lång före skörden. Arter som producerar tjocka löv är bäst.

Aloe innehåller också höga mängder av en immunstimulerande polysackarid, särskilt mannos, som har visat sig inducera vita blodkroppar för att utsöndra interferon, tumörnekrosfaktor och fördelaktiga cytokiner.
Fördelarna kommer från växtens inre gelé, inte ytterlövet. Den inre gelén kan kombineras med en lime eller citron och blandas med en handmixare för att göra den mer välsmakande när den dricks. Dessutom har aloe vera visats vara till hjälp för:

Candida-infektioner
Parasitiska infektioner
Förstoppning
Sår/magsår, inklusive de som orsakas av H. pylori-bakterier
Crohns sjukdom, kolit och irritabel tarmsyndrom (IBS)

2. Benbuljong

Benbuljong används som grunden för GAPs-diet, som bygger på Gut och Psychology Syndrome (GAPS) principer som utvecklats av Dr. Natasha Campbell-McBride.

Den bildar grunden eftersom det inte bara är lätt att smälta, det innehåller också djupa immunoptimeringskomponenter som är grundprinciper för behandling av autoimmuna sjukdomar. Det är otroligt läkande för din tarm.

GAPS-dieten används ofta för att behandla barn med autism och andra sjukdomar som är rotade i dysfunktion i magen, men alla med allergier eller med en mindre än optimal tarmhälsa kan dra nytta av det, eftersom det är utformat för att läka läckande tarmar. Om din tarm är läckande eller genomtränglig så har delvis osmält mat, toxiner, virus, jäst och bakterier möjlighet att passera genom din tarm och komma åt blodbanan. Detta är känt som läckande tarm.

När ditt tarmfoder är blir skadat upprepade gånger på grund av upprepad läckande tarm så kan skadade celler som, heter microvilli, inte göra sitt jobb korrekt. De blir inte kapabla till att bearbeta och utnyttja de näringsämnen och enzymer som är avgörande för en korrekt matsmältning.

Till slut försämras matsmältningen, och absorptionen av näringsämnen påverkas negativt. När mer exponering uppstår initierar din kropp en attack mot dessa främmande invaderare. Kroppen svarar då med inflammation, allergiska reaktioner och andra symtom som vi relaterar till olika sjukdomar.

Läckande tarm är roten till många allergier och autoimmuna störningar. När det kombineras med giftig överbelastning så har du en perfekt storm som kan leda till neurologiska störningar som autism, ADHD och inlärningssvårigheter. Benbuljong innehåller en mängd värdefulla näringsämnen som många amerikaner saknar, i en form som din kropp lätt kan absorbera och använda.

Detta inkluderar gelatin. Gelatin som finns i benbuljong är en hydrofil kolloid. Det attraherar och håller vätskor, inklusive matsmältningssaft, och därigenom stödjer en riktig matsmältning. Dessutom innehåller benbuljong:

Kalcium, fosfor och andra mineraler.
Komponenter av kollagen och brosk.
Silikon och andra spårmineraler.
Komponenter av ben och benmärg.
Glukosamin och kondroitinsulfat.
De "villkorligt viktiga" antiinflammatoriska aminosyrorna prolin, glycin och glutamin.


3. Fermenterade grönsaker

En annan viktig del i GAPS-programmet är den dagliga konsumtionen av fermenterade livsmedel, särskilt fermenterade grönsaker som surkål och kimchi.

Fermenterade livsmedel är potenta kelatorer (avgiftare) och innehåller mycket högre nivåer av fördelaktiga bakterier än till och med probiotiska tillskott, vilket gör dem idealiska för att optimera din tarmflora. Fermenterade grönsaker innehåller också höga halter av antioxidanter och fibrer för optimal matsmältnings hälsa.

Bara en fjärdedel till en halv kopp fermenterade grönsaker, som äts med en till tre måltider per dag, kan ha en dramatiskt fördelaktig inverkan på din matsmältningshälsa och din helhetshälsa.

Om du fermenterar dina egna grönsaker, överväg att använda en speciell startkultur som har optimerats med bakteriestammar som producerar höga nivåer av vitamin K2. Detta är ett billigt sätt att optimera dina K2-nivåer, vilket också är avgörande för god hälsa.

Om du gillar kryddig mat kan du kanske också ge kimchi ett försök. Kimchi är en traditionell koreansk maträtt av fermenterade grönsaker och en kryddig blandning av chili peppar, vitlök, vårlök och andra kryddor.
Den är rik på vitaminerna A och C, och på grund av dess jäsningsprocess är det också rikt på fördelaktiga mag-boostande lactobacilli-bakterier.

 4. Kefir och Kokos Kefir

Kefir (fermenterad mjölk) och kokosnötkefir (fermenterat kokosnötvatten) är ytterligare två alternativ för att tillsätta mer fermenterade livsmedel till din kost. Båda är rika på probiotika och enzymer för att främja en hälsosam bakteriebalans som är nödvändig för en bra hälsa.

Kefir är lätt att göra hemma med hjälp av ekologisk, rå, gräsbetad mjölk eller kokosnötvatten, och innehåller mycket mer probiotika än du kan få i tillskottsform.

Förutom välgörande probiotika innehåller traditionellt fermenterad kefir också:

Gynnsam jäst
Mineraler som magnesium, fosfor och kalcium
Essentiella aminosyror (såsom tryptofan, som är känd för sin avslappnande effekt på nervsystemet)
Vitaminer B1, B2, B7 (biotin) och vitamin K
Om du inte äter mejeri eller om du letar efter en annan smak så är kokosnötkefir ett bra alternativ för att stödja din hälsa. Som noterades av Epoch Times:

"Kokosnötkefir kommer att förbättra hydrering och återkolonisera din tarm och slemhinnor med en mängd olika fördelaktiga mikrofloror. Det innehåller också fördelaktiga jäster som söker ut och förstör patogena jäster i kroppen (som Candida) samt hjälper till att rengöra, stärka och rena tarmväggarna, så att det kan bli mer motståndskraftigt mot farliga patogener som E. coli, salmonella och parasiter. Kokosnötkefir hjälper också att assimilera näringsämnen i tarmen och ökar användningen av vissa mineraler och B-vitaminer. "

5. Linfrö-te

Linfrö-te är enkelt att göra genom att hälla 12 uns kokande vatten över en matsked linfrön och sedan låta det sitta över natten (dränera frön innan du dricker). Denna enkla dryck ger läkande stöd till tjocktarmen på grund av dess innehåll i omega-3-fetter, lösliga fibrer och lignaner, vilka är antiinflammatoriska och har en smörjande effekt. Om du har läckande tarmsyndrom eller irritabel tarm, prova detta te.

 6. Rödkål

Rödkål är rik på aminosyran L-glutamin, som är känd för att hjälpa till att läka mjukvävnaden som fodrar dina tarmar. Det är särskilt användbart för personer med läckande tarmar, ulcerös kolit, celiaki, Crohns sjukdom och irritabel tarmsyndrom.

Du kan äta rödkål ångad, juicad, eller kanske allra bästa, fermenterad, vilket kommer att tillföra ett överflöd av mag-hälsosamma enzymer och fördelaktiga bakterier också.

7. Chlorella

Chlorella, encelliga sötvattenalger, kallas ofta för en nästan perfekt mat, med ett brett utbud av hälsofördelar. Till att börja med främjar det hälsosamma pH-nivåer i magen, vilket i sin tur hjälper bra bakterier att trivas.

Det är också ett potent detoxmedel för kvicksilver och andra tungmetaller, vilket är användbart eftersom ett av symptomerna på kvicksilveruppbyggnad är matsmältningsbesvär och minskad förmåga att korrekt assimilera och använda fetter. Chlorella är även rik på fiber, vilket bidrar till att tona dina tarmar och hålla dig "reguljär".

 8. Moringa Oleifera

Moringa, som ibland beskrivs som "mirakelträdet", har små, runda blad som är förpackade med en otrolig mängd näring: protein, kalcium, betakaroten, C-vitamin, kalium ... du nämner det, moringa har det.

Inte undra på att det har använts medicinskt (och som livsmedelskälla) i minst 4 000 år. Ur en matsmältningssynpunkt är moringa hög i fiber som, som Epoch Times säger, "fungerar som en mop i dina tarmar ... att rengöra och moppa upp det som blir kvar från en fet kost."

Också anmärkningsvärda är dess isotiocyanater, som har antibakteriella egenskaper som kan hjälpa till att befria din kropp av H. pylori, en bakterie som är involverad i gastrit, magsår och magcancer.

9. Psyllium

Den rekommenderade dagliga mängden fiber är mellan 20 och 30 gram, men jag tycker att 32 gram per dag är idealisk. Tyvärr får de flesta bara hälften av det eller mindre. Din bästa källa till dietfibrer kommer från grönsaker, och de flesta äter helt enkelt inte tillräckligt med grönsaker. Ett sätt att enkelt öka ditt fiberintag är att lägga psyllium till din kost.

Om du tar det tre gånger om dagen kan du lägga till så mycket som 18 gram dietfibrer (lösliga och olösliga) till din kost. Förutom att stödja hälsosam matsmältning så är lösliga fibrer såsom psyllium prebiotika, som bidrar till att ge näring till goda bakterier. Dessa fördelaktiga bakterier hjälper i sin tur med matsmältning och absorption av din mat och spelar en viktig roll i din immunfunktion.

Tänk på att psyllium är en tungsprutad gröda, vilket innebär att många källor är förorenade med bekämpningsmedel, herbicider och gödningsmedel. Av denna anledning, var noga med att ENDAST använda organiskt psylliumskal, och se till att det är 100% rent. Många kosttillskottsmärken använder syntetiska eller halvsyntetiska aktiva ingredienser som inte innehåller psyllium, såsom metylcellulosa och kalciumpolykarbofil. Vissa märken lägger till även sötningsmedel och andra tillsatser, vilket det är bäst att undviker.

 10. Chia frön

Chia frön innehåller cirka 10 gram fiber i bara två matskedar, och de är rika på antiinflammatoriska fytokemikalier för lugnande av gastrointestinal smärta. En av Chia Fröns största egenskaper är hur lätt de kan användas.

De har en mild smak som gör dem anpassningsbara till en mängd olika recept, och de är glutenfria, vilket är perfekt för dem med celiac sjukdom, glutenintolerans eller som helt enkelt försöker undvika gluten. Chia frö kan läggas till nästan vilken maträtt som helst, från rå yoghurt till äppelmos till smoothies.

Tänk på att chia frön tar på sig en gelatinöst konsistens efter att de har blandat sig med en vätska, så om du föredrar dem knapriga, strö dem på mat strax innan du äter.

FÖRSÖK ATT UNDVIKA DESSA 6 MAGHÄLSE-KATASTROFER ...

Förutom att veta vad du ska lägga till din kost och livsstil för matsmältningshälsa är det lika viktigt att veta vad som ska undvikas, och detta inkluderar följande. Genom att undvika tarmhälsokatastroferna nedan och förstärka din kost med ovanstående superfoods, kommer du att vara väl på väg till optimal matsmältningshälsa och välbefinnande:

Antibiotika, om absolut inte nödvändigt (och om du tar det, se till att du återställer din tarm med fermenterade livsmedel och / eller ett probiotiskt tillskott).

Konventionellt uppfött kött och andra animaliska produkter, eftersom CAFO-djur rutinmässigt matas med lågdos antibiotika, plus genetiskt manipulerad korn/spannmål, vilka också har blivit involverade i förstörelsen av tarmfloran.

Bearbetade livsmedel (som de överdrivna sockerarterna, tillsammans med annars "döda" näringsämnen, matar patogena bakterier).

Klorerat och / eller fluoriserat vatten

Antibakteriell tvål

Jordbrukskemikalier, glyfosat ("Roundup") i synnerhet."

Kommentarer

Mest lästa inlägg

Njurrening

Cancerbekämpande livsmedel

Leverrening 2