Matsmältningsapparaten (TTAC)

Matsmältningsapparaten (TTAC)
Nedanstående text är hämtad på engelska sidor. Jag har översatt den på Google translate och texten är på sina ställen kanske inte korrekt översatt. Jag reserverar mig för att det kan ha blivit fel i texten utifrån översättningen. Jag har gått igenom texten och efter bästa förmåga försökt att skriva den så korrekt som möjligt, men kan inte garantera att det blivit helt rätt.

Matsmältningsapparaten är din Highway of Life. Om du inte förstår hur man kör på denna väg, kan du ha en dödlig krasch eller åtminstone en lång, krokig, smärtsam åktur. Så lägg dig i förarsätet och gör dig redo att ta reda på var den största delen av immunförsvaret bor och där ödet för din hälsa är bosatt.

Uppslutning är en fysisk och kemisk process
Mag-tarmkanalen är 25 till 30 fot lång och kommer att behandla 60.000 till 100.000 pounds av mat under din livstid!

De fyra primära funktioner i mag-tarmkanalen inkluderar:
1.Secretion: Producera matsmältningsenzymer och bearbetar för absorption.
2.Motor / Peristaltisk rörelser: transporterar mat genom matsmältningssystemet från ytterdörren till bakdörren.
3.Absorption: omvandling och upptaget av näringsämnen frigörs genom förruttnelseprocessen.
4.Elimination: bortskaffande av giftigt avfall.

Det är inte  bara hur mycket du äter som räknas utan vad du äter. Och inte bara vad du äter utan hur du smälter maten. De flesta människor har en överbelastad matsmältningskanal, täkt med ett tjockt lager protein, vilket gör dem oförmögna att bryta ner livsmedel korrekt. De flesta människor smälter endast 20 % av maten. Men med försiktig daglig rengöring, en helt vegetabilisk diet, och mycket vatten ökas detta till 80% eller mer. Detta sker på grund av de förbättrade funktionerna i matsmältningskanalen och restaurerade av immunförsvaret genom korrekt assimilering av näringsämnen och eliminering av giftigt avfall.

Vart eller när, startar matsmältningen?
Det finns sex spottkörtlar, tre på varje sida av munnen. Salivsekretion är normalt en reflex av psykiska och fysiska stimuli. Enzymet i saliv kallas ptyalin och är en amylas, som verkar på stärkelse. Det hjälper också till att utlösa magsafter och gör passagen av föda genom matstrupen (halsen) smidigare.

Intagen föda bryts i små partiklar av tänderna. Ju mer du tuggar maten, desto mindre partiklar; ju mindre partiklarna, desto lättare är det för enzymer för att frigöra instängda näringsämnen. Innan du sväljer, tugga maten ordentligt annars blir matsmältningen ofullständig innan du ens börjat. Det finns ett talesätt som säger: ”dricka dina fasta ämnen och tugga dina vätskor."

Nästa process är att svälja maten. Matstrupen, liksom resten av mag-tarmkanalen, har lager av cirkulära och vertikala muskler som för maten framåt, den sk peristaltiken. Peristaltiken liknar förflyttning av en orm. Maten tar 10 sekunder att gå från halsen till magen. Har du märkt att du kan svälja mat, och några minuter senare har eller känner att du kan ha avföring? Detta kallas dominoeffekt och är normalt hos barn och vuxna som har matsmältnings.

Magen är en päronformad elastisk påse som kan hålla upp till 2,5 liter mat när den är  måttligt fylld, men det kan hålla 5 liter när den är full. Du måste undvika överbelastning av magen.

Rollen i magen för matsmältningen
Magen har två huvudsyften: lagring och preliminär matsmältning. Matrester stannar i magen under 2 till 4 timmar, men mycket lite näringsupptagning sker i magen. Matsmältnings vätskor i magen, den kemiska delen av matsmältningen är saltsyra, pepsin och renin. Maten bryts sedan ner av en kemisk och fysisk handling likt en tvättmaskin.

Den fysiska åtgärd som skapats av magen skapas av muskulaturen och kallas ruggae. Maten svälj ner i vätskan som finns i magen och dessa matsmältningsvätskor bidrar till att bryta ner maten i små komponenter, neutraliserar salivsaften och dödar skadliga bakterier och parasiter. En frisk mage är som en vakthund mot ovälkomna parasitinkräktare. Magen har 3 lager av muskler i olika riktningar, vilket också underlättar nedbrytningen av maten.
Kolhydrater kommer att lämna magen på kortare tid än proteiner eller fett eftersom dessa ämnen är svårare att smälta.

Reser genom tarmen
Maten lämnar magsäcken genom en ringmuskel till tarmen, duodenum. Denna muskel reglerar flödet av maten och tillåter endast små mängder att passera åt gången. Längden från magsäcken till anus är 6 gånger längre än dess ägare ( ca 9 meter lång). Den hästskoformade Duodenum utgör de första 25 cm av tunntarmen. Det finns 3 delar till av tunntarmen: tolvfingertarmen, jejunum och ileum. Längden av tunntarmen är 7 meter i längd. Den börjar vid pyloric sphincter, som är längst ned i magen och slutar vid ileocekalklaff, i början av tjocktarmen. Diametern på tunntarmen vid pyloric sphincter är ca 4 centimeter och 2,5 cm vid ileocekalklaff.

Livsmedel blandas med en alkalisk lösning i munnen, blir syra i magen och sedan alkalisk i tunntarmen och lätt sur i kolon. CHYMUS, eller den bearbetade maten, som kommer in i tolvfingertarmen är full av saltsyra, som neutraliseras av alkaliska matsmältningsvätskor. Ett hormon frigörs genom tolvfingertarmen och jejunum på grund av stimulering av saltsyra. Denna utsöndring hjälper till att frigöra flödet av galla och pankreasvätskor, vilket i sin tur ytterligare fördelar CHYMUS, förbereder den för absorption i det lymfatiska systemet och portvenen.

Pankreas vätskor som kommer från bukspottkörteln är proteas för proteiner, lipas för fetter och amylas för stärkelse. Galla produceras av levern, lagras i gallblåsan, och dumpas i tunntarmen för nedbrytningen av fetter. Galla förbereder fett, så att enzymet lipas kan slutföra sin matsmältning. Trypsin genomför uppslutningen av proteiner, och amylopsin genomför uppslutningen av stärkelse i tunntarmen.

Tunntarmen har hårliknande tentakler (villi), som sticker ut ur tarmväggen. Dessa hårliknande tentakler är ansvariga för rörelser och absorptionen av mindre matrester och näringsämnen. För varje kvadrat tum av tarmväggen, finns det 3500 villi. En felaktig kost kan förstöra dessa hårliknande strukturer, som därför förstör potentialen för absorption av näringsämnen. Det är allvarligt eftersom det kan leda till för tidigt åldrande och död.

Farliga ämnen för tarm Villi
• Kemikalier
• Tillsatser
• Varma drycker
• Fet mat
• Friterad mat
• Stärkelse
• Socker
• Bearbetad & GMO Foods
• läkemedel
• Antibiotika
• Vaccinationer
• Alkohol

Dessa ämnen är alla destruktiva för villi. Förstörelse av villi kan leda till stora tarmkomplikationer.

Den peristaltiska åtgärden är den alternativa kontraktion och relaxation av tarmens muskelvävnad. Denna åtgärd bryter upp och transporterar mat och sker varje 2 till 3 sekunder i tunntarmen, men långsammare när vi komer närmare ileocekalklaff, som är en enkelriktad dörr till tjocktarmen. Villi separerar, kategoriserar och fördelar näringsämnen. Det lymfatiska systemet bär bort fettet från matsmältningssystemet och blodkärl och transporterar matsmältningsprotein och kolhydrater till levern. Överblivna syraresten spiller över in i tjocktarmen, medhjälp för att förebygga förruttnelsebakterier.

Efter att spjälkningen är komplett i tunntarmen, rör sig den smälta maten genom en-vägs ileocekalklaffen i början av tjocktarmen. Denna ventil hjälper till att förhindra att en back-up av dåliga bakterier, parasiter och förruttnelsematerialet kommer in i ileum.

Blindtarmen är 6 cm i längd och 7 ½ cm bred. Blindtarmen är mycket seg; den tuffaste delen av tjocktarmen. Denna är en viktig grogrund för parasiter.

Kommentarer

Mest lästa inlägg

Njurrening

Cancerbekämpande livsmedel

Leverrening 2